Sonja Zwart

Ik ben Sonja Zwart en sinds 1981 getrouwd met Reinier.
We hebben samen een zoon geadopteerd uit Sri Lanka. Hij is inmiddels volwassen.

Sinds circa 12 jaar houd ik me bezig met de Geweldige Communicatie op basis van het gedachtegoed van Marshall Rosenberg (Geweldloze Communicatie). Met deze manier van communiceren heb ik mezelf beter leren kennen omdat ik geleerd heb mijn gevoelens te signaleren en de behoeften onder die gevoelens te ontdekken. Hierdoor heb ik de regie over mijn eigen leven terug gekregen. Als je namelijk de behoeften in je leven helder hebt, kun je deze vervullen zodat je levensenergie toeneemt.

Hiervoor heb ik 5 jaar les gegeven in het Voortgezet Onderwijs aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar en daarvoor werkte ik 5 jaar als pastor in de kerk. Sinds 2008 voer ik bewustzijnsgesprekken met volwassenen, kinderen en gezinnen in mijn eigen praktijk. De Geweldige Communicatie staat hierbij centraal.

Verbinding

De intentie van deze manier van communiceren is dus Verbinding: vanuit de verbinding met jezelf contact maken met de ander. Je leert te zeggen wat er in je leeft zonder kritiek of oordeel op de ander en je gaat je empathisch vermogen verder ontwikkelen. Dit is voor ieder mens en vooral ook voor kinderen zo belangrijk. Je kunt je kinderen niet beschermen tegen pijn en moeilijkheden. Die horen bij het leven. Wel kun je empathisch reageren zodat pijn en moeilijkheden geen trauma’s worden.

Als je leert om geweldig te communiceren en dit voorbeeld geeft aan je kinderen, geef je hen een prachtig cadeau voor de rest van hun leven. Het zal veel ontspanning in jullie gezin brengen.

Tijdens de BeleefDagen laat ik jullie kennismaken met een paar basiselementen van de Geweldige Communicatie door het doen van praktische oefeningen.

Meer informatie over Sonja Zwart